Az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Tudásközpont (EST), az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjának (KFK) szerves része, mely részt vesz az Egyetem fejlesztési elképzeléseinek, célkitűzéseinek megvalósításában, azon kutatások integrálásában, amelyek jellegüknél fogva a tudásközpont speciális szakértelmére támaszkodnak.

A Tudásközpont fő célja az egészségtudomány, a sporttudomány, valamint más tudományterületek részvételével olyan kutatások megvalósítása, amelyek az emberi egészség megőrzését, helyreállítását, és fejlesztését szolgálják. Az intézet további feladata a sportsérülések megelőzése, kezelése, rehabilitálása, és a korai aktív rehabilitációs kezelési módszerek kidolgozása.

Célunk az egészség, a sport, a rekreáció területén olyan kutatások megvalósítása, melyek eredményei elsősorban az Észak-Magyarországi régióban a sport, a rekreáció és szabadidő-gazdaság területén működő multinacionális cégek, kis- és középvállalkozások, sportegyesületek, szakosztályok realizált üzleti eredményét és versenyképességét növelik.

Tudományos és szakmai háttértámogatással kívánjuk elősegíteni a dolgozók és a sportolók betegség, sérülés, baleset utáni rehabilitációját. Ösztönözzük továbbá lakosság egészségmegőrzését, egészségfejlesztést az aktív nem sportoló és a nyugdíjas korosztály számára is.